a 2017/18-as év eseményei

A Pécsi Kovács Béla Általános Iskola
Nívódíjában részesült

Jakabné Gutrai Ágnes,

aki az iskolai környezeti nevelés fáradhatatlan képviselője, aki nap mint nap annak érdekében tevékenykedik, hogy a gyermekek és a kollégák minél szélesebb körű betekintést nyerjenek a természet megismerésébe, hogy minél tudatosabb „Földlakókká” váljanak. Sokoldalúságával képes maga mellé állítani gyerekeket, kollégákat és szülőket is.

A tanév pedagógusa címet

Jobbágy Eszter

kapta kollégái szavazata alapján. Sokoldalúságáért, segítőkészségéért, szervező tevékenységéért, a gyermekek érdekében végzett munkájáért érdemelte ki a címet.

A Pécsi Kovács Béla Általános Iskola
Emlékérmét kapta

Kóráné Horváth Mária,

aki 2000 óta dolgozott iskolánkban, 2018 januárjában nyugállományba vonult. Marika néni minden gyermek és felnőtt kedvence, aki számára lehetetlen dolog nem létezik.

Jakabné Gutrai Ágnes

pedagógus pályafutását 1979-ben az Istenkúti Általános Iskolában kezdte meg, és jogutódjában, itt a Pécsi Kovács Béla Általános Iskolában fejezi be 2018 decemberében.
A legnagyszerűbb dolog tanári pályája során, hogy természetszeretetét, a természettel való békés együttélés érzését sikerül átadnia tanítványainak tanórákon és a sok iskolán kívüli program során. Köszönjük Ági néninek mindazt, amit az iskoláért, a diákokért tett, kívánjuk, hogy a nyugdíjas éveit is öko-aktívan töltse!

Ebben a tanévben a nyolcadikosokkal együtt "elballagott" a Szülői Munkaközösség elnöke

Bakóné Szuhán Bernadett

aki 12 éve aktívan együtt élt iskolánkkal szülőként, a szülői munkaközösség tagjaként, majd elnökeként.
Az iskola diákjai és munkatársai nevében köszönjük fáradhatatlanságát, kitartását, kezdeményezéseit, odaadó munkáját.

Országos Bod Péter
Könyvtárhasználati Verseny

Az Országos Bod Péter Könyvtárhasználati Verseny idei témája a "Víz" volt. E verseny megyei döntőjében II. helyen végzett iskolánk 8.b-s tanulója: Milbacher Kata!
Az ünnepélyes eredményhirdetés június 5-én az OH (Oktatási Hivatal) és a Pécsi POK (Pedagógiai Oktatási Központ) rendezésében volt a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának Dísztermében.

Családi nap - május 12., szombat


Fitness-edzés Kordé Emese,
fitness világ- és európabajnokkal,
Jobbágy Eszter zumba-szakkörének bemutatója,
aerobic edzés Baumann Àkos, aerobic világkupa győztessel,
biciklis akadálypálya,
harmadikosok focibajnoksága,
Élményzóna játékok,
Török-Deli Marianna, okleveles gyógytornász gerincferdülés szűrés
Festés Végh Gitta alkotóstúdiójában,
Tűzzománc készítés Merényiné Jeszek Évával
textil játékkészítés Luliák Krisztinával (ujjbábok, kitűzők, hajdíszek, egyéb díszek, fizetős program – 200 forint/darab),
Kerek Világ Egyesület jótékonysági vására,
Ki a legokosabb? Online logikai játékok a számítástechnika teremben,
origami Krebsz Ádámmal,
nemezelés Dr. Fülöpné Lajos Idával,
Kortárs Ellátó Egyesület foglalkozásai:
Parapark, Bogármese – bogár-készítés,
viaszfestés
Gazdálkodj a vízzel” – óriás társasjáték,
csillámtetoválás
Csordás Máté természetfotó kiállítás megnyitója,
antikvárium,
muffincsata – az osztályok versenye,
kategóriák: - legkreatívabb, legszínesebb, legcukibb, legfinomabb…,
Puzzle-mánysuli - iskolaismereti társasjáték,
tanár – diák – szülő kosárlabda- és focimeccsek.


Történelemverseny a Deákban

2018. május 20-án volt a PTE Deák Ferenc Gyakorló Általános Iskolában a 70-80-as évek diákélete Pécsett. című történelmi vetélkedő. Csapatunk, a Fa őrs (Arató Donát 8.b, Leskovár Gábor és Német Ferdinánd 7.a) 3. helyezett lett. Gratulálunk!
oklevél >>

Újabb sporteredmények

Bognár Barnabás, 4.a osztályos diákunk a Megyei Asztalitenisz Diákolimpián 1. helyezést ért el.
Gratulálunk!

Almási Hanna Izabella, Katona-Győr Léna, Gelencsér Emma
a PSN Zrt. színeiben a Baranya aerobik területi versenyén 3. helyezést értek el. Almási Hanna Izabella egyéniben 1. lett! Kép >> Kép >>

Lajtai Maja iskolánk diákjai jeles tájfutó, a Baranya-Somogy rövidtávú bajnokságon 1. helyezést ért el. Kép >>

Szlávecz Ádám sakkszakkörön való teljesítményéért és szorgalmáért kapott elismerést.

Fekete Bálint 6. a osztályos tanuló 2017. november 10-11. között a Bosznia-Hercegovinában található Tuzlában vett részt egy nemzetközi úszóversenyen. Két bronzérmet szerzett: 50 és 100 m mellúszásban. Bálint a PSN Zrt. sportolója. Gratulálunk!

A "Dobd a Kosárba" program Baranya megyei Kosárlabda Jamboree, 1. fordulójában iskolánk csapata 57 : 36 arányban legyőzte a Pécsi Református Kollégium Általános Iskolája csapatát! A csapat tagjai:
Bogdán Patrik 8, Varga Sándor 8, Szívós Flóra 5, Takács András 19, Ádám Levente 16, Kónya Liza 1, Magyar Dóra 1, Ligner Boglárka 1, Szabó Bálint 1, Csiga Zsombor -, Tóth Mira - Edző: Moosz Milán Részletek a PVSK honlapján >>

Nagy Dóra 8.a
osztályos tanuló a Dance Show Táncsoport (Pláza Táncstudió) Dreamers csapatával 2017. november 19-én az MTMSZ Őszi Kupa Táncverseny Open kategóriájában dobogós, II. helyezést ért el. A formáció az előző versenyszezont 2017 júniusában Európa-bajnoki ezüstéremmel zárta. A 2017-es versenyszezon első megmérettetése ismét sikeres volt. Gratulálunk!

IV. korcsoportos foci csapatunk 3. helyezést ért el az ANK kupán. A csapat tagjai: Nyaka Dávid, Sárközi Adrián, Horváth Botond, Fábrik Noel, Haragovics András, Horváth Domonkos, Keszthelyi Mátyás, Jankó Botond.

A Crystal Show Dance & Aesthetic Gymnastics szervezésében megrendezett Őszi Országos Látványtánc Kupán, Kaposváron iskolánk 4. b osztályos diákja Ország Csenge, csapattársával a Csingiling című produkcióval 1. helyezést ért el. Gratulálunk! Kép >>

Nagy Norbert -4.b - a bajai Popori Ottó emlékverseny - MOGYI Kupa birkózó versenyén bronzérmet szerzett. Gratulálunk! Kép >>


Könyvtárhasználati verseny

A Klimo György Megyei Könyvtárhasználati Versenyen diákjaink eredményeire büszkék lehetünk!
Az 5-6. évfolyamból Csertán Tas 5.b 5., Magyar Hanga 5.c 8., Marjai Judit 6.b 4. helyen végzett.
A 7-8. évfolyamból Leskovár Gábor 7.a 3., Milbacher Kata 8.b 4., Jánosi Noémi 7., Szántó Lili Anna 8., Német Ferdinánd 10. lett. Felkészítő tanár: Pozsgai Ildikó
Képek >>

Daniel Speer Brass koncert az aulában

Újra nagy sikerű koncertet adott a Daniel Speer Brass fúvós kvintett a diákoknak. Közismert és népszerű filmzenéket játszott az együttes, miközben a gyerekek megismerkedhettek a fúvóshangszerek történetével, felépítésével, típusaival, sőt néhányan ki is próbálhattákk azokat! Igazi zeneórán vehettünk részt. Köszönjük!
Ízelítőül az együttes videója a youtubon:

 

Iskolanyitogató foglalkozás

Az új tanévben először október 11-én, szerdán délután 17 órára vártuk a leendő első osztályos diákokat hagyományos iskolanyitogató foglalkozásunkra.
Aztán november 10-én, pénteken a várhatóan két leendő első osztály tanítói nyílt tanítási órát tartanak a szülők számára.
Majd december 6-án (!), szerdán ismét a gyerekeket várjuk a szintén hagyományos Mikulás-napi iskolanyitogató programra!

Körzetjegyzék

Közöljük azoknak az utcáknak a nevét, amelyek iskolánk beiskkolázási körzetéhez tartoznak. Körzetjegyzék >>
Fontos, hogy ez a jelenlegi körzetjegyzék, a beiskolázás (március-április) környékén érdemes újra ránézni majd az akkori tájékoztatásunkra, mert előfordult már, hogy a fenntartó változtatott rajta a beiratkozás közeledtével!

Fotópályázat
az állatok világnapja alkalmából

A közelgő Állatok Világnapja alkalmából fotópályázatot hírdettünk diákjaink számára.
A beérkezett fotók az iskola zsibongójában tekinthetők meg.

Sportsikerek

Ország Csenge - 4.b - Horvátországban, nemzetközi ritmikus gimnasztika versenyen, a Rondo Kupán 8. helyezést ért el! Gratulálunk! kép >> oklevél >>
Finak Eszter teniszező - 8.b - az egész nyarat végig edzette és sok versenyen indult. A 14 évesek korosztályos bajnoksága után már megkezdte versenyzését a 16 évesek között.
A következő eredményeket érte el:
L16 Régiós Batta Kupa - Százhalombatta július 1-2.: 2. hely,
L16 Régiós Sori Kupa Budapest augusztus 26-27.: 2. hely,
L16/1 Asbóth Kupa Kőszeg szeptember 1.: 3. hely,
L16 Batta Kupa - Százhalombatta szeptember 18.: 2. hely ,
L16/2 BLKE Kupa Budapest szeptember 27.: 3. hely,
L16 BBTC Kupa Balatonboglár október 14.: 2. hely.

A horvátországi Valpovóban egy nemzetközi szivacskézilabda emléktornán vettek részt a PSN Zrt. Sportiskola U9-es fiú kézilabdázói, amelyen a pécsi srácok ezüstérmet szereztek. Öt ország huszonöt csapata indult azon a megmérettetésen, amelyen a pécsiek nagy küzdelemben szerezték meg a második helyet. Iskolánk részéről Mizerák Gergő és Várbíró Zsombor - 3.b - voltak a csapat tagjai. Gratulálunk!

Palkovics Péter 4.a osztályos diákunk a diákolimpiai győzelme után ismét komoly sikert ért el, a Pesti Sport Kupa tollaslabdaversenyen 2. helyen végzett! Gratulálunk!

Madármegfigyelő nap - szeptember 30.

Szeptember 30-án, szombaton az idei Madármegfigyelő Napok alkalmából madármegfigyelésre és gyűrűzésre szervezett kirándulást Zsófi néni és Hajni néni a sumonyi halastavakhoz, a Madárvonulás-kutató Állomásra.
A 3.c diákjaiból álló csapat - az 1.a osztlyos testvérekkel, valamint szülőkkel, nagyszülőkkel kiegészülve két és fél órás túrát tettek meg. Különleges madarakat figyelhettek meg távcsővel, de részt vehettek a madárgyűrűzésben is.
A kirándulás képei >>
Európai Madármegfigyelő Napok >>
Az év madara: a tengelic >>

Figyelem! Osztályok!

Ősztől a 13 budapesti helyszín mellett további 25 helyszínnel bővül a szervezett iskolai diákcsoportok díjmentes vasúti utazása a világörökségi helyszínekhez, nemzeti vagy történelmi emlékhelyekhez és műemlékekhez. Amint a 1160/2002 kormányhatározat módosításra kerül, onnantól látogatható a feltételeknek megfelően, díjmentesen vasúttal a 25 új vidéki helyszín.
kirandulazosztaly.hu

Iskolapszichológus

Iskolánkban heti egy alkalommal, minden kedden igénybe vehető az intézmény iskolapszichológusának segítsége.
Benbachir Salima gyermekpszichológus tájékoztató levele a szülőkhöz itt olvasható >>

Lámpás fesztivál

Csütörtökön délután tartottuk a hagyományos október végi, esti lámpás felvonulással egybekötött fesztivált. Volt zumba táncbemutató, körtánc, jelmezverseny, játékok a sportpályán, gesztenyekeresés és még sok móka. Képek >>
A programot egész heti tökfaragás előzte meg. A szülők segítségével elkészített alkotások közül minden osztályból a legszebb - egy felajánlás keretében - látható lesz a városban is, a STB Street Food Étteremben, az Alkotmnány utca 94. szám alatt. Sőt az étterem mind a tíz példányt licitre bocsátja, s amelyikre vevő akad, azt eladja. A faragott tök árát pedig megkapja az adott osztály.
Köszönjük!

Versenyben egy osztálykirándulásért

Iskolánk 6.b osztálya 3. helyezést ért el az osztalykirandulas.hu őszi nyereményjátékán. Gratulálunk! Köszönjük mindenkinek, aki támogatásával, regisztrációjával, vagy akár csak egy megosztással is hozzájárult ehhez a nagy sikerhez. Ismét bebizonyosodott, hogy iskolánk diák-, tanár- és szülői közössége mindenre képes.

 

 

Bajor Dávid - 3.a - videója
az osztálykirándulásról >>


Ballagás

Június 15-én, az utolsó tanítási nap délelőttjén búcsúztunk a nyolcadikosoktól. Képek >>

Komoly sportsiker

A Honvédelmi Sportszövetség szervezésében megrendezésre kerülő Bátrak Ligája vetélkedősorozaton vett rész iskolánk csapata. Részvételünket 500.000,- forint értékű sporteszközcsomaggal jutalmazzák.
Csapattagok: Ligner Boglárka, Hunyadi Laura, Tóth Alexandra, Amigya Ádám, Herceg Krisztofer, Fekete Bálint, Regényi Levente, Schillinger Marcell Segítők: Vecsernyés Judit és Horváth Viktor Felkészítő: Kulisch Attila
Kép >>

Új versenyeredmények

Nagy Dóra 8.a osztályos tanuló a „Dance Show Tánccsoport” Junior csapatának tagjaként újabb sikeres szezon zárt a látványtánc világában. 2018. június 10-én Kecskeméten a VI. Dance Universum Nemzetközi Táncverseny Open amatőr Junior csapat kategóriában a „Dreamers” csapat tagjai újabb aranyéremmel gazdagodhattak. Az 1. helyezés méltó lezárása a szezonnak. Gratulálunk lányok!

Június 2-án megrendezett BaranyAerobic versenyen Ruppert Lili Viktória 4/a. osztályos tanuló egyéniben 3. helyen végzett, csapatban és trióban 1. helyen végeztek társaival. Gratulálunk!
A horvátországi Pulában, ritmikus gimnasztikai látványtánc IDF Világkupán Ország Csenge, 4.b osztályos diákunk társával 2. helyezést ért el! Gratulálunk!!!
A PVSK Nemzeti Kosárlabda Akadémia U11-es - diákjainkra épülő - csapata 272 nevező csapat közül a legjobb 16-ba jutott és részt vehet a június elején Sopronban megrenezésre kerülő 3 napos Jamboree-n.A következő gyerekekre lehetünk büszkék: Ádám Levente, Bogdán Patrik János, Csiga Zsombor, Fejér Zsombor Barnabás, Fitus-Barics Dániel, Fodor Milán Tacitusz, Földing Zalán, Glück Patrik, Gyurka Dani, Horváth Szilárd, Kiss Keve Botond, László Barnabás, Póla Áron, Rácz Domonkos, Szabó Ákos, Szabó Bálint, Takács András István, Tarnai Dominik, Üveges Bendegúz, Varga Sándor.
Nagy Dóra 8.a osztályos tanuló a „Dance Show Tánccsoport” Junior csapatának tagjaként 2018. április 22-én Győrben újabb sikereket ért el színpadi látványtánc kategóriában. A Fusion Dance Contest versenyen a csapat nemcsak saját korosztályukban (5. hely) értek el szép helyezést, de Nivó kategóriában a tánccsoportot képviselve (3. helyezés) dobogóra is állhattak. Mindezek mellett a „Dance Show Tánccsoport” megkapta a legtöbb Nívó szavazatot kiérdemlő tánciskola díját is. Gratulálunk a szép eredményhez! Kép >>
Nagy Norbert 4.b osztályos diákunk Szentesen Birkózó Országos Bajnokságon 3. helyen végzett!
Városi mesemondó versenyen Tamás Olivér - 5.a - különdíjat kapott!
A Madarak és fák napja alkalmából megrendezett ternészetismeret versenyen Csordás Máté, Német Ferdinánd és Szász Virág - 7.a - 4. helyen végzett.
Német Ferdinánd - 7.a - bejutott a logikaverseny országos döntőjébe!
A Bendegúz Nyelvészversenyen Lipcsik Levente - 5.c - 13. helyezést ért el.
Városi helyesírási versenyen Buzási Bettina - 6.b - a májusi döntőbe jutott!

Városi Történelemverseny

A Városi Történelemverseny döntője április 25-én, délelőtt volt a Csontváry Múzeum földszinti termében.
A verseny témája: Forma és díszítés. Évfordulók 2017-ben
Zsolnay Vilmos születésének 190., szobra felállításának 110. és a kiegyezés 150. évfordulója. Pécs középületei, gazdasága, kultúrája.
Eredmények:
5-6. osztályosok versenyében:
1. A múlt kutatói - Pécsi Bánki Donát Utcai Általános Iskola,
felkészítő tanár: Gomborné Bírócsák Anna,
2. Pirogránit lovagok - Belvárosi Általános Iskola,
felkészítő tanár: Pollák Judit,
3. 3-an a töri ellen - Pécsi Köztársaság Téri Általános Iskola,
felkészítő tanár: dr. Oláh Tiborné Ürmösi Mónika.
7-8 osztályosok versenye:
1. „Flash” - Pécsi Bártfa Utcai Általános Iskola,
felkészítő tanár: Brányiné Kovács Éva,
2. Tehetséges Amatőrök - Pécsi Bártfa Utcai Általános Iskola, felkészítő tanár: Brányiné Kovács Éva,
3. Belváros 7.c Terracottái - Belvárosi Általános Iskola,
felkészítő tanár: Pollák Judit,
Képek >>
Újabb képek >>
További részletek >>
Egy kiemelkedő munka, a Belvárosi általános Iskola 7.c osztályos diákjainak ppt-je >>


Adománygyűjtés

Iskolánk részt vesz az erdélyi Medgyes város Kolping Adolph Gyermekvédelmi Központja által szervezett adománygyűjtésben. Rászoruló gyermekek számára várunk jó állapotú játékot, ruhát, könyvet.
A felajánlásokat május 4-ig várjuk!


Móricz-nap

Április 19-én délután volt iskolánk diákjainak hagyományos Móricz-napi kulturális bemutatója! Képek >>


Versmondó bemutató

Március 20-án, kedden tartotta za alsó tagozat a hagyományos versmondó bemutatót. Az osztályok legjobb vermondói, ezúttal 27 diákunk jó hangulatot teremtettek ezen a tavaszi délutánon.
A felső tagozat és a negyedikesek április 10-én, délután követték a kicsik példáját. Ők ezzel a programmal a költészet napját ünnepelték.


Mecsekaljai regatta

Iskolánkban hagyományosan megrendeztük a „Víz Világnapja” alkalmából a vízi járműkészítő versenyt.
A gyerekek saját kezűleg készítettek vízi járművet (csónak, hajó, tutaj, ladik)! A járművek természetes anyagból készültek.
Jutalmazott kategóriák: legnagyobb, legjobban úszó, legkisebb, legszebb, legötletesebb, legélethűbb, legfiatalabb készítő, legjobb anyagválasztás.


Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

Február 25-e, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja. Iskolánk névadóját, Kovács Bélát 1947-ben ezen a napon hurcolták el a szovjetek, hogy 9 éven át tartsák fogva.

Az emléknaphoz kapcsolódva vasárnap délelőtt került sor a felújított Kovács Béla Emlékház avatására, a politikus szülőházának helyén, a Kovács Béla utca 5.sz alatt.

Erre a napra és a kommunizmus minden áldozatára emlékeztünk pénteken délelőtt 10 órakor iskolánk aulájában.
Diákjaink ünnepi műsort adtak, majd vendégeink, pártok és civil szervezetek diákjaink jelenlétében megkoszorúzták Kovács Béla emléktábláját.
A megemlékezés képei >>
Kovács Béla emlékoldal >>


A Magyar Parasport Napja - február 22.

Iskolánk csatlakozott a Magyar Paralimpiai Bizottság felhívásához és a február 22-i Magyar Parasport Napja programhoz igazodva a február 19-23-i héten diákjaink a témához kötődő foglalkozásokon, érzékenyítő testnevelés- és osztályfőnöki órákon vesznek részt.
Érzékenyítő játékokat játszanak, megtekintik A Lehetetlen Határán című kisfilmet, tablót készítenek, rajzolnak, videófelvétel segítségével visszaidézik Sors Tamás paralimpiai bajnok iskolánkban tett látogatását és természetesen beszélgetnek élményeikről és dokumentálják is azokat.
A program fotói >>
A Magyar Paralimpiai Bizottság honlapja >>
Felhívás oktatási intézmények számára >>
A Lehetetlen Határán - dukumentumfilm >>

Házi lekvár kóstolás

Hagyományos, az egészséges étkezést népszerűsítő programjaink közül ezúttal a házi lekvárt népszerűsítő kóstolást szerveztünk. Az esemény a megszokott sikerrel zárult, a lekváros kenyér mind elfogyott.

A népmese ünnepe szeptemberben

Népmese-hónapja iskolánkban: A mese mindenkié!
Szeptemberben iskolai könyvtárunk hagyományaihoz híven folyamatosan szervezte a népmese hónapi programsorozatot, ami az ünnepi népmese-napi műsorral zárult szeptember 29-én, pénteken.
1-8. osztályig minden diákunk rajz órákon mesét hallgatott és illusztrálta a hallott történetet. Idén Császár Levente: Kő Zsongor című kötetének legendái volt a rajzok témája. A könyv a Jakab-hegy, Kővágószőlős, Cserkút természeti szépségét, a környék meséit, mondáit mutatja be. A rajzokból kiállítást szerveztünk a könyvtár folyosóján.
A projektet záró ünnepi műsorunkat szeptember 29-én délelőtt tartottuk, ahol a szerző, Császár Levente beszélgetett a diákokkal "rendkívüli magyaróra" keretében a Kő Zsongor kötet meséiről. A kötet meséi elérhetők itt >>
A kicsiknek meséltek Jávorfi Cintia, Bakó Betti, Bencze Dorina, Garamvölgyi Petra, Szantner Zsófi, Szantner Szonja, Varga Emilia, Darabont Dorottya, Bogdán Anasztázia.
Rajzáért könyvjutalomban részesült:
Jánosi Noémi 8.b és Magyar Hanga 5.c.
Kiemelkedő munkájáért dicséretet kapott: Szász Csenge 4.b, Tóth-Bán Júlia 4. b, Beck Daniel 5.b, Sasvári Boróka 6.a, Szász Virág 7.a, Német Ferdinánd 7.a, Horváth Noémi 7.a, Csapláros Anna 5.a, Német Alíz 5.c, Nagy Katalin 5.b, Szívós Réka 6.b, Vámosi Liliana 6.b, Juhász Annamária 6.b, Kun Vivien 7.b, Szántó Lili 8.b, Milbacher Kata 8.b, Scheffer Panna 8.a, Boros Nikolett 8.a, Zámbó Száva 8.a, Guhr Fanni 8.a, Garamvölgyi Petra 8.b, Steinbach Nikolett 8.b, Mikola Bálint 8.b, Kósa Ábel 8.b, Kovács Dorka 6.b, Buzási Bettina 6.b, Gurzóy Samu 5.b, Hárságyi Tamara. Képek >>
A Népmese napjára minden év szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján emlékezünk.

Horváth Judit emléknap

Szeptember 12-én volt 20 éve, hogy iskolánk egykori diákja, a legendás csapatkapitány, sokszoros bajnok, európa-bajnoki bronzérmes válogatott kosaras elment.
Rá emlékeztek iskolánk diákjai, tanárai, a PVSK utánpótlás kosárlabda-csapatai,, játékostársai és a jelenlegi férficsapat tagjai, szeptember 13-án, szerdán!
Katits Kálmán testnevelő tanár, iskolánk egykori igazgatója, Horváth Judit első edzője kezdte az emlékezést. Levetítette CS.K. című filmjét, és mesélt egykori kedves tanítványáról.
A kisfilm a youtubon:Utána a PVSK-Veolia NB I-es férfi kosárlabdacsapat volt a vendégünk, játszottak egy jót a tanárok csapatával és a gyerekekkel. Tanár–Diák mérkőzésekkel folytatódott a program. Képek >>
A délután különleges pillanatát Radnai Lászlóné, a PVSK egykori csapatának technikai vezetője szolgáltatta. Ajándékot hozott, Horváth Judit mezét, amelyben megnyerték a legelső bajnoki címet. A PVSK honlapját idézzük:
"- Nemrég megkaptuk Radnai Lászlóné Ilikétől, az első női bajnokcsapat akkori technikai vezetőjétől azt a legendás, 11-es számú mezt, amelyben Horváth Judit először lett bajnok a PVSK csapatával. Arra gondoltunk, hogy ez az ereklye akkor van jó helyen, ha diákok közé kerül, mert hiszünk abban, hogy ez a személyes emlék még közelebb hozza a gyerekekhez ennek a kiváló sportembernek, Horváth Juditnak az emlékét. Bízunk abban, hogy hatására mind többen kezdenek el sportolni, kosárlabdázni Juci egykori iskolájában is – mondta el a megemlékezésen Máté János, a PVSK Kosárlabda Utánpótlás Szakosztályának vezetője, aki Radnai Lászlónéval közösen adta át a 20 éve becsben őrzött mezt Kárpáti Piroskának, a Kovács Béla Általános Iskola igazgatójának.
- A bajnoki győzelmet követő évben lecseréltük a mezeinket, és én úgy gondoltam, hogy egy darabot elteszek emlékbe az aranyérmes garnitúrából. Talán a sors akarta így, vagy csak nagyon tetszett Juci csupaszív játéka, mindenesetre pont a 11-es mezt választottam, aminek nem is tulajdonítottam nagy jelentőséget, egészen addig, amíg meg nem történt a baleset. A tragédia egészen más megvilágításba helyezte ezt az emléket, de erről a szerelésről nem szóltam senkinek egészen mostanáig. Azt szeretném, ha ez a több mint két évtizede őrzött emlék nemcsak megmaradna, hanem jó kezekbe kerülne, ezért ajánlottam fel Juci egykori és egyetlen egyesületének, a PVSK-nak. Örülök annak, hogy a mez Juci egykori és remélhetőleg sok új tehetség jelenlegi iskolájába kerül – mondta el Radnai Lászlóné a mez átadását követően."
Horváth Judit emlékoldal >>

 

Gyermekvédelmi rendszer

A magyar gyermekvédelmi rendszer működése az online környezetben történő gyermekveszélyeztetés tükrében címmel olvasható nyilvános dokumentum >> 


Internetbiztonság

A European Schoolnet, a Liberty Global, a Google, és egy csapat fiatal közreműködésével, elkészített egy kézikönyvet 13-16 évesek részére, The Web We Want – Internet, ahogy mi szeretnénk címmel. A kézikönyv használatával a fiatalok tesztelhetik digitális írástudásukat, megismerhetik, milyen jogaik és kötelezettségeik vannak az online világban, és maguk is adhatnak tippeket, készíthetnek eszközöket melyek segítenek az internet kockázatainak megértésében. A könyv a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, a Safer Internet Program magyarországi koordinátora segítségével magyarul is elkészült. Sőt a tanárok számára készített kézikönyv is elérhető és mindkét könyv ingyel letölthető:
The Web we want - internet, ahogy mi szeretnénk >>
The Web we want - tanárok a neten - kézikönyv >>
A tudatos nethasználatról: www.televele.hu


Gyermekjogok

Ingyenesen letölthető könyvek gyermekjogok témakörében:
Gyermekjogokról gyerekeknek >>
"A gyermekek jogainak különleges helyzete azon alapul, hogy az Egyezményben felsorolt jogokat a felnôtteknek, illetve az államoknak kell biztosítaniuk. Ugyanakkor az Egyezmény a gyerekek kötelességeire is utal, különösen mások – elsôsorban a szülôk és gyerektár- saik – jogainak tiszteletben tartására."
Gyermekjogokról felnőtteknek >>
"Ez a könyv tanároknak, segítô foglalkozásúaknak, szülôknek és minden érdeklôdô felnôttnek készült annak érdekében, hogy segítsen a gyerekek jogainak megismerésében és alkalmazásában."

Hajóúsztatás

A Mecsekaljai Regatta hajóépítő pályázat eredményhirdetése április 19-én délelőtt volt. Utána a hagyományos hajóúsztatás jelentett nagy örömet a hajókészítőknek az Éger-patakoon!


Osztályéneklési verseny!

Április 11-én került megrendezésre az osztályéneklési verseny. Az alsó tagozatosok között a 4.b, a felsősök közül pedig a 7.a nyerte el a vándorserleget. Nehéz volt dönteni a zsűrinek, mert minden résztvevő osztály különleges produkciót mutatott be!


Versenyeredmények

A Magyar Tornaszövetség Aerobik Szakága által Budapesten megrendezett Magyar Kupán több diákunk is versenyzett a PSN Zrt. csapata tagjaként. Szauer Dóra 4.b osztályos tanuló a Challenge UP 3. szekciójában csapatával 2. helyen végzett. Hegedűs Fanni 3.a osztályos diákunk pedig Triójával 3. helyet szerzett.
Ugyanezen a versenyen Ruppert Lili 4.a osztályos diákunk, a Forma Fitt SE versenyzője Sportaerobic kategóriában UP 3 korcsoportban csapatával 4. lett!
Regènyi Dalma 4.a osztályos tanuló, szintén a Forma Fitt SE versenyzője UP3 basic kategóriában triójával az 5. helyen végzett. Gratulálunk minden egyes csapattagnak!
Kép >>

Birkózó Szabadfogású Magyar Bajnoksàg területi versenyén Kőszegen 50 kg-ban, Nagy Norbert 4.b osztályos diákunk III. helyezett. Bejutott az orszàgos döntőbe! Gratulálunk!

Ország Csenge 4.b osztályos diákunk ritmikus gimnasztika sportágban komoly sikereket ért el az elmúlt időszakban!
A XII. Aranyszalag ritmikus gimnasztika versenyen
látványtánc kategóriában társával a Csingiling csapatban
1. helyezés,
Egyéni összetettben 1. helyezés! Kép >>

Illyés Kupa
február 17., szabad gyakorlat 1. helyezés, karika gyakorlat. 2. helyezés

Magyar Bajnokság - látványtánc kategóriában a Nemzetközi Táncsszövetség által szervezett versenyen, társával a Csingiling és a szárnyak titka című produkcióval 1. helyezés.

A Sakk Diákolimpia megyei csapatversenyében 3. helyezést ért el iskolánk diákjainak csapata: Nyul Zsombor, Nyul Márton, Szabó Benedek, Talián Szabolcs.
Egyéniben Talián Szabolcs 1. helyen végzett, így elnyerte a Baranya Megye Bajnoka címet. Felkészítő tanár: Jeszenszky József
Kép >>
Oklevél >>

A "Halaskaland" című megyei természetismereti versenyen iskolánk csapata 1. helyen végzett. A csapat tagjai: Csordás Máté, Német Ferdinánd, Szász Virág és Horváth Noémi.

A Kodály Városi Labdarúgó Kupán Supák Máté, Tóth Martin, Papp Miklós, Pántya Flórián, Szalay Márton Amigya Ádám és Harmat Zalán csapatával 2.,
Nyaka Dávid, Sárközi Adrián, Horváth Botond, Fábrik Noel, Haragovics András, Horváth Domonkos, Kovács Barnabás és Jankó Botond csapatával 4. helyen végzett.

Talian Szabolcs 2.a osztályos diákunk Sakk Diákolimpia megyei egyéni döntőjében 1. helyezést ért el!
Gratulálunk a hatalmas sikerhez!
Kép >>

A Grundbirkózó Diákolimpia országos elődöntőjén iskolánk csapata 5. helyezést ért el! Gratulálunk a fiúknak! A csapat tagjai: Csordás Misi, Gurzóy Matyi, Kisszabó Kristóf, Mizerák Gergő, Pinke Lóránt, Supák Máté, Szilvás Marcell, Tóth Martin, Vajas Nimród, Nagy Norbert. Felkészítő tanárok: Babay Dávid, Kulisch Attila.

Pothorszki Bence - 3.b - a hétvégén a Városi Torna Diákolimpián egyéniben 5. helyezést ért el és bejutott a megyei döntőbe.
A megyei dömntőben a 4. helyen végzett és ezzel az országos döntőbe jutott! Kép >>
Gratulálunk!
A novemberi tornagálán egyéniben 6. helyen végzett, csapatával pedig ezüstérmes lett.

Farsang - február 9.

Az idei farsangi program a következőképpen alakult:
Február 9-én, délelőtt volt az alsó tagozat farsangi ünnepe beöltözéssel, felvonulással és meglepetésprogrammal.
A felső tagozat bálja délután 17 órakor kezdődött. A nyolcadikosok tánca és az osztályok bemutatója után az Eurodance Stúdió műsorát nézhettük meg. Utána farsangi bál...

Karácsonyi hangverseny

December 14-én, csütörtökön iskolánk diákjai tartottak karácsonyi hangversenyt a Pius Templomban. A nagy sikerű est a közelgő ünnepi időszak igazi bevezető programja volt. Köszönjük a közreműködőknak!


Ismét muffin-nap

Január 24-én ismét muffin-napot szervezett iskolánk szülői közössége. A muffinok eladásából származó bevételt a szülők felajánlják az iskolának.
Diákjaink nevében is köszönjük a segítséget!


ZÉNÓ-DÍJ 2017

Zénó napján, december 22-én adták át iskolánk alsó tagozatának jeles kitüntetését, a Zénó-díjat, az arra érdemeseknek. A címet minden osztályból egy gyerek kaphatja meg, osztálytársai szavazatai alapján.
Az idei díjazottak:
1.a : Deák Janka, 1,b : Márton Eszter, 1.c : Ildzsa Flavián,
2.a : Károly Krisztián, 2.b : Katona-Győr Léna,
3.a : Pothorszki Bianka, 3.b : Pothorszki Bence, 3.c : Katona-Győr Áron,
4.a : Magyar Dóra, 4.b : Harmat Zalán.

Gratulálunk! Idén fordult elő először, hogy egyazon évben testvérek saját osztályunkban egyszerre kapták meg a díjat és mindjárt két esetben is :) !


Iskolanyitogató foglalkozás
és bemutató óra

December 6-án, szerdán 17 órakorkerült sor a Mikulás napi iskolanyitogató foglalkozásra.
Az iskolába készülő óvodásokat és szüleiket láttuk vendégül iskolánk aulájában. Jelen volt a Mikulás két krampusza, Karola és Kornél, valamint a végére megérkezett maga a Mikulás is!


"Bányamanó" vetélkedő

Bányamanó Versenyt szervezett 2017. november .28-án a Béke és a Bányász Hagyományőrző Klub.
Iskolai könyvtárunkban 2 csapattal készültünk.
Fiú csapatunk az 5. helyen végzett (Arató Donát 8.b, Német Ferdinánd 7.a, Leskovár Gábor 7.a, Illés Ákos: 7.b.)
Lány csapatunk a 7. helyen zárt (Szántó Lili Anna 8.b, Jánosi Noémi 8.b, Milbacher Kata 8.b, Marjai Judit 6.b.) Képek >>


Arany 200

A Pécsi Kulturális Központ november 29-én versenyt szervezett Arany János születésének 200. évfordulójára. Iskolai könyvtárunkban 3 csapattal készültünk a vetélkedőre
.„Aranyak” csapatunk az 5. helyen végzett (Marjai Judit 6.b, Czáll Nikolett 6.b, Illés Ákos 7.b) A csapat köszöni Vámosi Liliána 6.b–s diáktársuk segítségét!
”Toldisok” csapatunk 5. lett. (Német Ferdinánd 7.a, Leskovár Gábor 7.a, Krauter Marcell 6.b.)
„Pázmány” csapat a 11. helyen végzett. (Szalay Virág 7.b, Varga Emilia 7.b, Bánfaí Kíra 7.a.) Képek >>

Alapítványi bál

Idén is jó hangulatú mulatság volt a szülők, a tanárok, valamint iskolánk barátai közreműködésével megrendezett alapítványi bál. Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult a Rácvárosi Diákalapítvány támogatásához.
A rendezvény képei >>


Adventi szeretetdoboz
- karácsonyi adománygyűjtő akció
-

Az ünnepi időszak beköszöntével – a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve - meghirdettük adománygyűjtő felhívásunkat.
Köszönjük az adományozóknak, hogy sok gyereknek okoztak örömet, hozzásegítve őket egy boldogabb karácsonyhoz!


Luca-napi karácsonyi vásár

Hagyományainkhoz híven idén is megrendeztük iskolánkban a karácsonyi vásárt! A portékákat a szülők, nagyszülők és gyerekek készítették. Érdemes volt ellátogatnii rendezvényünkre, mert nagyon sok érdekes és ötletes ajándék közül válogathattunk. Ennek megfelelően rengetegen voltak, köszönjük a árusoknak és a látogatóknak is a program sikerét!

Köszönet az adományozóknak

Az augusztus végén meghirdetett, a rászoruló gyerekek számára szervezett adománygyűjtő akciónk sikeréért szeretnénk köszönetet mondani. Ismét bebizonyosodott, hogy iskolánk diákjainak, a szülőknek és barátainknak a szolidaritására mindig számíthatunk. Rajtuk múlt, hogy a nehéz körülmények között élő gyermekek hozzájutottak a szükséges tanszerekhez és jobb hangulatban kezdhették meg az iskolaévet. Köszönjük.