a Pécsi Kovács Béla Általános Iskola diáklapja


Tudtad-e a tengerimalacról?
Tévhit, hogy ennek az állatkának bármi köze van a malachoz. Testalkata malacszerű, hangja pedig "megszólalásig" hasonlít. A "tengeri" elnevezést azért kapta, mert a tengerentúlról, Dél-Amerikából származik. Őseit (amelyek gyakran a 3-4 kg-os testsúlyt is elérték) már mintegy háromezer éve tenyésztették a közép-chilei indiánok. Európában az 1500-as években váltak ismert és kedvelt háziállatokká. A tengerimalac hallása rendkívül érzékeny, és az általunk is hallható hangoknál jóval szélesebb rezgéseket (50 - 50000 Hz) is képes észlelni: társaikkal ultrahanggal kommunikálnak, amely magasabb, mint amit mi meg tudunk hallani. A tengerimalac első lábain 4, a hátsókon 3 ujj található.


 
Két iskola beszélget
- Ó szia Kovács Béla Általános Iskola!
- Szia Rácvárosi Általános Iskola!
- Jaj, de fáj a derekam Bélácskám!
- Te is gépeket vásárolsz az iskolának Rácvárosi?
- Lehet egy kérdésem feléd, és utána válaszolok, jó?
- Persze, hogy lehet, mondd csak!
- Egyáltalán, mi az a gép?
- A gép, hát a gép, azt elmagyarázni elég nehéz, de menjünk be a gépesboltba és ott megmutatom. rendben?
- Rendben!
- No, ez az a bizonyos gép, aminek a rendes neve, hogy számítógép!
- De jó! Én nem is tudtam, hgy már ilyen dolgok is léteznek! Nemhiába vagyok én már egy öreg iskola! Na szóval én füzetet, tankönyvet, tintát vásárolok az iskolásoknak.
- Jaj! Manapság már nem nagyon szopktak ilyet használni.
- Tudom én azt! :(
- Ne búsulj! Hány gyerek jár hozzád?
- Hozzám 400 gyerek jár, és hozzád?
- Hát kérlek, várj egy percet, jó?
- Rendben van, várok.
- Hát akkor van az 1.a-ban 24 gyerek, az 1.b-ben is van 28 gyerek, az 1.c-ben is van 14 gyerek, a 2.a-ban is van 30 gyerek, a 2.b-ben
 


A tengerimalacok körülbelül 5-6 évig élnek, azaz sokkal tovább, mint a többi, házi kedvencként tartott rágcsáló.De előfordult már, hogy a 15 évet is megérte! A tengerimalacok gyorsan képesek tanulni és különböző dolgok közötti kapcsolatot felismerni, érzéseiket kifejezni (például a hűtőszekrény nyitását vagy a zacskózörgést rövid idő alatt megtanulják összekapcsolni a kaja érkezésével).
A kisebb testű rágcsálókkal ellentétben nem tudják használni az állatkereskedésben kapható játékokat (mókuskerék, labda stb.), viszont szeretnek játszani egymással és gazdájukkal. Kellő türelemmel meg lehet őket tanítani szavak, mondatok megértésére vagy, hogy hívásra hozzánk szaladjanak.

 
 is van 27 gyerek, a 3.a-ban is van 27 gyerek, a 3.b-ben is van 26 gyerek, a 3.c-ben is van 25 gyerek, a 4.a-ban is van 25 gyerek, a 4.b-ben is van 29 gyerek, az 5.a-ban is van 27 gyerek, az 5.b-ben is van 27 gyerek, az 5.c-ben is van 25 gyerek, a 6.a-ban is van 28 gyerek, a 6.b-ben is van 25 gyerek, a 7.a-ban is van 19 gyerek, a 7.b-ben is van 20 gyerek, a 8.a-ban is van 22 gyerek, a 8.b-ben is van 23 gyerek. Az összesen, 474 gyerek jár hozzám.
- Az majdnem 100-zal több, mint az én gyerekeim.
- Sajnálom, szívesen odaadnék pár gyereket neked, de sajnos ez nem rajtam múlik.
- Jaj drága Béla olyan aranyos vagy!
- Ó hát nagyon szépen köszönöm, Rácvárosi!
- Á, egyáltalán nincs mit!
- Ajaj, ahogy látom mindjárt bezár a bolt, elbeszélgettük az időt Rácvárosi! Nem lenne baj, ha most elköszönnénk?
- Hogyha elköszönnénk? Miket beszélsz, dehogy lenne baj, nyugodtan.
- Hát jó, azért jó volt látni Téged Rácvárosi!
- Igen, Téged is Béla!
Na, el is köszönök. Szia!
- Szia!
Ország Csenge 4.b
 


A fiatal tengerimalacok nagyon szeretnek játszani, ez a szokás idősebb korukban is megmarad. Ha nagyon jó kedvük van, pattogatott kukoricaként ugrálnak a levegőbe akár 180º-os hirtelen fordulatokat téve, majd teljesen más helyzetben érnek földet, társaikat is ugrálásra és jókedvre bíztatva. Ezt a mulatságos pattogást „popcornozás”-nak nevezzük. Kifejezetten ragályos, ha egyikük elkezdi, öröme gyakran átragad a többiekre. A popcornozás oka akár lehet a kajás zacskó csörgése is. Metszőfogaik egész életük során nőnek, amit folyamatosan koptatni kell, ezért fontos, hogy adjunk nekik rendszeresen szénát, illetve száraz kenyeret, fogkoptató követ. 
 
 
A Pál utcai fiúk szerzője

A Pál utcai fiúk című könyvet már rengetegszer kiadták. ez arra utal, hogy az emberek viszonylag kedvelik.
A mi osztályunk nemsokára elolvassa ezt a könyvet. A regényt Molnár Ferenc írta, arra kérem Önöket, hogy ne keverjék össze Molnár Ferenc Caramellel!
Molnár Ferenc egy viszonylak befolyásos ember lehetett, nagyon sok könyvet adott ki, és nem hiába: nagyon sok fantasztikus és klassz művet adott el.
 


Tévhit, hogy a tengerimalacnak nincs szüksége ivóvízre, mert folyadékigényét a friss fűfélékből, zöldségekből nyert folyadékmennyiség teljes mértékben kielégíti. Tartsunk előtte mindig friss vizet, helyezzünk a ketrec szélére itatót, hogy a kisállat, ha szomjas, ihasson. Azt az ételt részesíti előnyben, amelyet anyja és társai mellett korábban evett, és amelyik sosem kapott vizet, azt meg kell tanítanunk az itató használatára. Kb. fél óránként pisilnek, de még ennél is gyakrabban kakilnak. A tengerimalac ösztönösen fél az új és idegen dolgoktól, hangoktól, lassan barátkozik és félénksége miatt szeret elbújni. Bárki számára egy kedves, barátságos kis társ lehet, akihez jó hazamenni…
Talián Levente 4.b


 
 
 

Molnár Ferenc egy elismert író, ki már sok díjat tudhat magáénak, pl.: a Corvin koszorút és a Magyar örökség díjat.
Mint író, természetesen nagyon sok műve jelent meg a könyvesboltokban. Pl.:
Józsi és egyéb komédiák (1904),
A Pál utcai fiúk (1907),
A testőr (1910),
A farkas (1912),
Úri divat (1916),
A fehér felhő (1916),
Farsang (1916),
Egy haditudósító emlékei (1916),
Farsang (1916),
A hattyú (1920),
Színház: Előjáték Lear királyhoz,Marsall,Az ibolya (1921),
Égi és földi szerelem (1922),
Ez csak pár darab a sok csodálatos műve körzül.
Most elmondok az életéről pár adatot:
Született: 1878. január 12., Budapest,
Elhunyt: 1952. április 1. (74 évesen) New York.

utóirat:
Remélem tetszett Neked a Pál utcai fiúkról és Molnár Ferencről szóló cikk!
Tóth-Bán Júlia 4.b
Köszöntő!

Üdvözöljük a Srácáváros olvasóit!
Ezen a napon, 2017, szeptember 22-én, újraindul a Srácváros iskolaújság.
Ebben az újságban számtalan érdekes írást, rendkívüli eseményekről szóló tudósítást, hírt, kulturális ajánlást is olvashatnak.
Mivel az újság pár éve megszűnt, ezért szerkesztőségünk más formában most újrakezdi, illetve folytatja a munkát - ezúttal online formában. Jó olvasást kíván:
a Srácváros szerkesztősége.

Spinner paródia
A fidget spinner a gyerekek egyik kedvenc játéka.De el sem tudjátok képzelni, milyen borzalmakat kelt:
Mindenki azt mondja, hogy lenyugtat, ha játszol vele, ez pedig nem igaz, én például tiszta ideg leszek, ha elrontom vagy ha leejtem!
Mondják, hogy segít a koncentrációban. A koncentrálás alatt gondolom azt értik, hogy az utcán pörgeted és nekimész egy embernek, és egy törött csont lesz a vége. Ennyit a koncentrációról.
Mostanára már kitalálták a bluetooth-os spinnert is. Szerintem ennek nincs semmi értelme, illetve azért egy értelme mégiscsak van: hogy MEGSÜKETÜLSZ!
Mára nagyon sok színben és formában létezik, annyira sok, hogy az ember feje is felrobban, hogy melyiket válassza!
Tóth-Bán Júlia 4.b

Mirror bûvös kocka

Bizonyára tudjátok hogy az iskola néhány diákja nagyon ügyes rubik kocka terèn. Ezt Móricz-napon is láthattátok, de ez nem minden. Pár gyereknek már különleges rubik kockája is van ès èn most ezek közül a mirror kockárol fogok írni.
Ez egy olyan kocka, ami tèrben forog ès az is neheziti a kocka kirakását, hogy az egèsz kocka egyszinü, de ezen a kockán minden különbözö oldal tèrben külön mèretben emelkedik ki.
Én ezt úgy oldom meg, hogy választok egy közepet ès ahhoz azonos mèretü elemeket, ettol kezdve pedig ugyanazzal a logikával haladok, mint egy mezei 3x3x3-as kocka esetèben.
Schmidt Dániel 4.b
Void kocka

Ha olvasták az elözö cikket, akor tudják miröl fog ez a cikk szólni. Ha valaki nem tudná, akkor elmondom: èn ilyen furcsa rubik kockákról irok ebben a rovatban.
Ezúttal egy void kockárol fogok irni. Ez egy olyan kocka, hogy hasonlit egy egyszerü 3x3x3-as kockára, csak az a külömsèg, hogy nincs közepe.
Ez nehezebbé teszi a kocka kirakását, ez a problémát èn úgy oldom meg, hogy vègülis egy darabig ugyanazt kell csinálni, mint egy egyszerü 3x3x3-as kocka esetèben, de egy ponton nem folytatható a szokott módon. Erre az esetre van egy "parity", magyarul forgatás, ha vèletlenül a vègèn fölmerülne ez a probléma, akkor alkalmazni kell ezt parity-t azaz ha az utolsó kèt sarok nem stimmel, akkor a parity: alsó ketto jobbra, jobb föl, teteje balra, jobb le, eleje jobra, jobb le, eleje visza balra, jobb föl, alsó kèt sor vissza. Ezek errol a kockáról a tudnivalók.
Schmidt Dániel 4.b
 
Csillagászat - számokban
Bizonyára tudjátok, hogy a Naprendszerünk kilenc bolygóból áll: Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz és a Plútó. Szerintem, a Plútó nem törpebolygó, de a tudósok azt mondják, hogy az. Mindegyik bolygó különböző pályán halad. Azon gondolkodtam, volt e már olyan, amikor az összes bolygó egy sorban állt. Ez csak több tíz millió évente történhet meg. Ha minden egyes bolygó körforgási idejét összeszorzunk, akkor megkapjuk azt az időt, amikor összeáll a bolygók sora.
De most másról mesélek nektek. Tudtátok, hogy az VY canismajoris, a vörös szuperóriás több mint 2.800.000.000 km átmérőjével az ismert legnagyobb nap. A GJ 504b pedig az ismert legkisebb bolygó.
 
 

Horvát Judit kosár-rendezvény.
Ha még nem hallottál róla, ö Horváth Judit, aki nagyon nagy kosaras volt. Ő egy véletlen balesetben meghalt 20 évvel ezelőtt. Hogy a baleset pontosan hogy történt? Senki se tudja.
Judit ebbe a suliba járt. És mivel ebbe a suliba járt mi egy rendezvényt tartunk az ő emlékére minden évben. Idén ezen a napon eljött hozán a PVSK kosárlabdacsapata és játszotak a tanárokal. De a gyerekekel is. És a szünetekben a pályán mindegyik PVSK-stól autogramot kértek.
A gyerekeknél nagyon nagy volt a nyüzsgés és nem is felejtem el azt, hogy a tanároktól is kértek aláirást.
 
 


Őszi osztálykiránduláson
képes tudósítás
A mi iskolánkban a hagyományos oszi osztálykirándulás alkalmából - szeptember 15-én - a Jakab-hegyen jártunk. azért is választottuk ezt a helyszínt, mert a Népmese Napjához igazodva kíváncsiak voltunk a Zsongorko történetére és legendájára.

Kicsit késve indultunk az esos idojárás miatt. Indulás után nagyon nagy utat tettünk meg, míg elértük az Éger-tetot. Ott ettünk, ittunk, stb...
Közben eleredt az eso, így veszítettünk több, mint fél órát. Mikor elállt az eso, ki tudtunk merészkedni a fa alól és mentünk tovább.

Nem kellett sokáig mennünk, és megtaláltuk a Kis-tavat, melyet a legenda szerint át lehet ugrani.

Ismét kilométereket mentünk, amikor rábzkkantunk a Pálos kolostorra. Itt tartottuk az elso nagy szünetet. Játszottunk, pihentünk és ettünk. Majd lemásztunk a kútba!

 
A tudósok azt mondják, hogy rózsaszín, és ez a bolygó 75 fényévre van tőlünk egy fiatalos Naprendszerben, ami csak 160 millió éves. Na és azt tudtátok, hogy a Szaturnusz gyűrűje öt Föld átmérőjű?
És most visszatérek a bolygósorhoz. A Merkúr 88 Nap alatt kerüli meg a Napot, ez 24 tizedszerese egy Földi évnek. A Vénusz 225 nap alatt tesz meg egy kört (elipszis). A Mars 697 nap alatt jár körbe (1,91év), a Jupiter 11,86 év, a Szaturnusz 29,46 év, az Uránusz 84,01 év, a Neptunusz 169,79 év és a Plútó 297,7 év alatt kerüli meg a Napot. Tehát ha ezeket a számokat összeszorzunk: 421.672.868, azaz 421 millió 672 ezer 868 év. Vagyis ez alatt az idő alatt egyszer biztosan együtt állt a kilenc bolygó.
Azt hiszem, hogy megvárom a következő ilyen alkalmat és majd mesélek nektek! :)
Gurzóy Mátyás 4.b

A meccs előtt a suli régi igazgatoja csinált egy kis filmet Juditról, amit megnéztünk, ö egy tesi tanár is volt. Őnála tesizett Judit. Juditnak volt egy barátja, úgy hivták hogy Szemere Mária. Ő most a 4.a-sok tanára. A gyerekek úgy hivják, hogy Marika néni. Marika néni ugyanabba az osztályba járt mint Judit.
Juditnak volt egy fia, aki a baleset után Judit gyűrűjét odaadta Marika néninek. Azóta rajta van Marika néni ujján a gyűrű. Judit fia hires tetováló müvész külföldön, New Yorkban. Remélem Judit is büszke a fiára.
A régi igazgatót úgy hívják hogy Katits Kálmán. Kálmán bácsit is láttam kosarazni, utána eltünt, azután vége volt a szünetnek. És újra ment a meccs. A tanárok tök jól kosaraztak, de a PVSK-sok is.
A DECATHLON adot tiz darab labdát a sulinak. Mikor a PVSK-sok is elmentek, elpakoltunk. Mindenki várta ezt a napot. Marika néni főleg. Mikor Kálmán bácsi elindította a kisfilmet, Marika néni könnyezve ment ki az osztályból. Én sajnáltam Kálmán bácsit és Marika nénit is, gondolom milyen lehet elvesziteni egy barátot és egy tanulót. Biztos rossz mert már az fáj, ha meghal a kis hörcsögöd.
Légy szíves olvasó, ha szeptember 12-e van, mindig emlékezz Juditra.
Jakab Merse 4.b
 
A Pálos kolostor után megcsodáltuk a kis-barlangot, amiben a legenda szerint a 3 szerzetes lakott.
Elérkeztünk a Zsongor-kohöz, a kilátás gyönyöru volt.
A Zsongor kotol lementünk egy veszélyes kacskaringón, így megtaláltuk a Sas-fészket.
Onnan hosszú séta vezetett vissza a városba.
Tóth-Bán Júlia 4.b
 
A lego története
A legónak nagyon izgalmas a története. Én most erről fogok írni.
A legó feltalálóját úgy hívják, hogy Ole Kirk Christiansen. ole egy fafaragó volt, és nem nagy forgalma volt akkor a fajátékoknak. Egyszer elutazozz egy játékkészítő vásárba és ott látott egy műanyag kockákból összeépített várost. Támadt egy ötlete, elkezdett műanyag kockákat gyártani, aztán már csak egy márkanév kellett. És akkor látott egy teherautót, amire ez volt ráírva: LEGO.
És akkor elnevezte Legonak.
Most felsorolok néhány példát: Ninjago, Starwars, City, Nexo Knights, Creator, Minecraft és a Duplo.
Ole Kirk Christiansen-nek négy fia volt, és az egyik folytatta munkáját. Néhány évvel később a munkahely kigyulladt, de nem búsultak, mert nagyobbá építették és sokkal több helyen lett már lego-gyár.
Ole Kirk és fia elkezdtek nagyban gondolkodni: legovárak, repülőterek, emeletes házak, rendőrségek, tűzoltóságok létesültek.
Ez a lego története.
Szabó Benedek 4.b
A zene világnapja
Kedves olvasó!
A zene nagyon fontos az életben. Nagyon sok változatban létezik. Egészen az operától a rockig, a gyerekdalokról nem is beszélve.
A zene világnapját október 1-jén tartják. A mi iskolánk, október 2-án, hétfőn tartja. A tanári zenekar a kórus segítségével zenélni és énekelni fog.
Az iskolánkban van zeneiskola.
MI ÍGY ÜNNEPELJÜK EZT A NAPOT!
Ha nincs zene, nincs élet!
Ország Csenge 4.b
A gitárhangoló
Volt egyszer egy gitárhangoló,
kinek neve: Húr Jankó.
No, találjátok ki, mi az o mestersége!
Elment fuhöz, fához, a gitárkákhoz,
de egy se romlott, egy se hangolódott,
így hát csak o bajlódott.

No, no kitaláltátok,
hogy mi az o becsületes mestersége?
Hát persze, hogyne tudnátok,
ot mindenki ismeri, o a nagy gitárhangoló!
Hahó!
Hogy mi? O a nagy gitárhangoló?
Én azt hittem, hogy o csak egy húr a gitáron!
Hogy o, o, o, a legfobb gitárhangoló?
Bocsáss meg Húr Jankó!

Jaj, kérlek, bocsáss meg,
hogy csúfoltalak téged!
Jaj, dehogy csúfoltál,
hisz csak bolondoztál a gondolatokkal!
Meg ha még nem is láttál,
és még sohasem gitároztál,
akkor végképp megbocsátok.
Jaj, jaj, de jó, de jó, ezután már mindig
de mindig igazán emlékezni fogok Rád!
Na viszlát!
Jánosi Noémi 8.b

 

Cím nélkül
- egy angol dal után, szabadon -
Szeretetről papolsz,
Míg mindenkit utálsz.
Tiszteletrol beszélsz,
De mindig csak dumálsz.

Azt hiszed hogy szent vagy,
Hogy jó meg tiszta.
De mikor majd menekülsz,
Akkor kapod vissza.

Ha utolér a hazugság,
Amit az évek alatt elmondtál.
Ha felperzsel a tűz,
Amit oly régóta gondoztál.

Akkor majd ha végre,
Lehullik a lepel.
És a szemed elé tárul,
Hogy ezért senki más nem felel.

Majd ha eltunik az elony,
És térdre kényszerülsz.
Eddig sem voltál magasabb,
De most jóval alánk kerülsz.

(A huség és a tisztelet,
Amit te sose érhetsz el.
Mert hiába beszélsz mindenrol,
Ha te se hiszed el.)

(Csak érjen utol minden,
Hulljon le lepel.
Veled dolt le minden,
Veled nem is kel fel.)

(Nem hinném hogy jogod van,
Leverni a népet.
Nem hinném hogy elhiszik
Az ünnepi beszéded.)
Milbacher Kata 8.b

 A kis mese kalandjai
Egyszer volt hol nem volt, volt egy kis Mese. Ezt a Mesét te úgy képzeled el, ahogy akarod, de nem ez a lényeg. A Mese a tenger alatt lakott. Elég, ha csak ennyit tudsz a többit meg tudod a meséből. Na, el is kezdem!
A Kis Mese egyszer kiment a házából, mert megjött a posta. Hallott valami furcsát. Odament a postaládához és a bokorból kiugrott egy csikóhal. - Jaj Csiki! - mondta Mese. Azért Csiki, mert ez volt a csikóhal neve, aki Mese háziállata volt. Mese nagyon megörült mert már azt hitte, hogy Csiki elveszett, mint a múltkor, mikor közös kalandjuk után alig találtak haza.
Elmesélem, hogy történt az az eset. Akkor, mikor a kis Mese kiment tengeri csillagot gyűjteni meglátott valami nagy és maszatos akármit. - Jaj ne! Egy hurrikán! - és elkezdett úszni. Úszott, úszott, ahogy csak a lába bírta. Gyere gyorsan! – mondta ijedten Csiki - és Mese fölpattant Csiki hátára. De a hurrikán gyorsabb volt náluk és ők belecsavarodtak a hurrikánba. Amikor vége lett a nagy kalamajkának, egyszer csak egy patakban találták magukat. Hát, arra gondoltak segítséget kérnek valakitől . Szerencsére velük szembe jött egy ebihal. Megszólították őt.
- Szia, téged hogy hívnak?
- Sziasztok, én Ebi vagyok. És titeket hogy hívnak?
- Én Mese vagyok ő pedig a háziállatom Csiki - azzal rámutatott Csikire. Figyelj Ebi! Meg tudnád nekünk mondani, hogy merre van a tenger ?
- Hát az nagyon messze van innét. Miért ? Hogyan jöttetek ide?
- Az egy hosszú történet, de elmondom ha szeretnéd - és Mese elmondta Ebinek a történetüket.
- Tudok nektek segíteni- mondta Ebi..
- Ha már így összefutottunk, mi is megkérdezzük, Te hogy kerültél ide?
- Engem is egy örvény hozott ide, azóta itt élek a családommal. Tudjátok a tengerben nincsenek hurrikánok, csak örvények. Nem vagyunk messze a tengertől, ez a patak befolyik egy kis folyóba, az pedig egy nagyobb folyóba és az egyenesen a tengerbe. Nincs más dolgotok csak a sodrással lelazázni egészen hazáig.
Mese és Csiki elindultak. Ahogy szépen sodródtak a patakba, beúsztak egy tóba, és velük szembe úszott egy vízisikló. Megijedtek tőle és beúsztak egy mohagombolyag mögé.
 
A vízisikló odament a moha fölé és elkezdte azt sziszegni:
- Ssssziasssssztok, nem bántalak benneteket, nem kell félni. Mese és Csiki előjöttek. -Tudom mi járatban vagytok!
- Igazán? - kérdezte Mese -Igen
- Üljetek fel a hátamra elvezetlek benneteket a torkolathoz.
Mese és Csiki felbátorodott és felült a sikló hátára. Úsztak, úsztak, egyszer csak megragadta Mesét és Csikit és határozottan a szája elé emelte őket.
- Nézd, ez meg akar enni minket! – kiabálta Csiki.
Bajban voltak, de a sötét mélységből hirtelen egy krokodil úszott elő, és hamm bekapta a kígyót, aki ijedtében elengedte a két barátot.
- Na! Ez is meg akar minket enni ! – Vinnyogott Csiki, és gyorsan beúsztak egy kisebb kő mögé. Mese hátranézett :
– Nézzenek oda, hát ez nem én ük-ük-ük-ük unokatestvérem ?? Szia Vili!
- Vili odanézett és csámcsogva odaköszönt:
- Heló Mese! De nagy lettél. Bocs, hogy megettem a kis haverotokat!
- Á, semmi gond! Nem voltunk jóban!
- Mi járatban vagytok erre felé? Vigyázzatok, nagy vadászterülete ez a krokodiloknak.
- Hát mi mennénk Vili, de az utat keressük a kis folyóból a nagyba, onnan meg a tengerbe egészen hazáig.
- Látjátok azt a foltot ott a nagy szikla mellett? Ott kell átsodródni a nagy folyóba. Onnan már csak végig kell kömpölyögnötök a tengerig. Indulnátok?
- Indulnánk! Vágták rá gyorsan. Vili elkísérte őket a folyó bejáratáig és ott adott nekik egy üres csigaházat.
- Bújjatok bele, és kapaszkodjatok, ez majd megvéd benneteket a ragadozó halaktól.
A két barát elköszönt Vilitől és örültek, hogy így el tudnak majd bújni a csigaházban. A nagy folyóban az áramlat igen erősen összerázta a csigaházat Mese és Csiki egymásba kapaszkodtak, annyira féltek. Mese már majdnem kidobta a taccsot, amikor végre minden elcsendesedett körülöttük.
– Jaj anyám! de jó, hogy vége! – mondta Mese. - Hol vagyunk? - kérdezte Csiki.
Kikukkantottak a csigaházból és akkor látták, hogy egy ismerős korallzátonyra landolt a csigaházuk. Ez már a jó öreg, ismerős tenger volt. A harmadik polip után balra van az ő kis nyugodt otthonuk.
- Itthon vagyunk! – ujjongott Mese, bár még kicsit rosszul volt. Onnan már könnyedén haza úsztak és elhatározták, hogy mindenkinek elmesélik ezt a kalandot.
Ha nem hiszed, ússz oda és kérdezd csak meg tőlük.
Szauer Dóra 4.b
 
PMFC meccsen

A magyar kupa 6. fordulójában a PMFC és a Budapest-Honvéd fog összecsapni A pécsi csapat összeállitása: Sólyom - Kónya K., - Nagy J. - Fellai, - Varga - Turi - Füredi - Bata - Witrédi - Horváth P. - Kónya D. Cseréink: Somogyi - Frank - Puskás - Koller - Rácz - Károly.
A Budapest-Honvéd kezdoje: Horváth A. - Villám - Lovric - Baráth - Laczkó - Nagy G. - Kamber - Gazdag - Danilo - Lanzafame és Holender. A Kispest cseréi: Gróf - Bobál D. - Deák - Pölöskei Zs. - Hegedüs - Latifu - Tömösvári.
A játékvezetök: Barna Gábor és segitoi: Kis Zoltán és Pekár András.
Érkeznek a csapatok, a PMFC a hazai mezében a piros-feketében. A vendégek pedig a fehér mezükben lépnek pályára. Az elso öt percben a PMFC-nek ketto nagy helyzete volt, de kapufáról pattant kifele a labda, egy perccel késöbb csavart mellé egy pécsi. De tizenkét perc múlva a kispestiek megszerezték a vezetést, a gólszerzo: Holender.
Én tíz méterre voltam a pmfc-s B-középtöl és hallgattam a petárdák durrogását. Mivel a PMFC NB 3-as. a Honvéd pedig NB 1-es csapat, ezért nem baj, hogyha kikapnak. A félidoben 0-1 az állás. A csapatok kijöttek a második félidore, Felálltak és elkezdodött a második játékrész. A Kispest támad, de Sólyóm nagyon nagyot bravúrozott, A Pécs és a Kispest is cserélt, de Pécs egyet, a Kispest pedig kettot és ezzel húzták a idot. De a kispest NB 1-es csapat, de gyengén játszott. Így csak 0-1-re nyert. És még a meccs végén körbe jöttek pacsinzni a hazai játékosok. De nagyon jól játszottak a fiúk.
Csak a munkás!!!
Supák Máté 4.bA "SRÁCVÁROS" szerkesztősége:

főszerkesztő:
Tóth-Bán Júlia

szerkesztők:
Gurzóy Mátyás, Schmidt Dániel, Jakab Merse, Perger Kristóf, Uherkovich Mira, Ország Csenge,
Szauer Dóra, Talián Levente, Nagy Norbert, Arató Soma, Szabó Benedek, Szundi Endre,
Borsó Enikő, Nyaka Fanni, Borsó Zsolt, Siklósi Bálint, Bognár Levente, Lipcsik Levente, Németh Ferdinánd.régabbi lapszámok:Srácáros
2013. tavasz - nyár >>
2012. ősz - tél >>
2012. nyár >>
2011. tél >>
2011. ősz >>

2011. május >>
2009. június >>

2008. december >>
2008. június >>
2008. február >>2007. június >>
2006. december >>
2006. június >>
2005. december >>


Sulisokk:
2005. február >>

Több, mint könyvtár:
2005. október >>
2004. október >>